Verslag clubavond 7 november 2022

Aantal leden anwezig: 18.
Verslag van Bea, aangevuld met het commentaar van Cees.

Mededelingen

  • We hebben twee nieuwe leden, welkom Helen en Yvonne.
  • Volgende keer – 21 november – wordt de Challenge gepresenteerd, er is een grote opkomst. We hebben nog één ronde te gaan, a.s. woensdag ontvangen we de laatste opdracht, Wim verzekert ons dat die laatste ronde een grote uitdaging wordt!
  • Wim maakt de foto’s anoniem voordat hij ze aan ons opstuurt. We kunnen ze beoordelen en in totaal 10 punten per ronde verdelen. Verdere info volgt.
  • Voor 12 december is de opdracht om twee foto’s te maken, één in kikkerperspectief en één in vogelperspectief. Cees komt dan weer om de foto’s met ons te bespreken en suggesties te geven.
  • Er zijn voor de volgende expositie in Jan Tabak pas vier inzendingen binnen, Nog zeven mensen zijn van plan in te zenden. Er zal bij Jan Tabak over betere verlichting worden gesproken.

Bespreking thema Herfst

Fotograaf Cees Wouda bespreekt de ingezonden foto’s van thema 3 van dit jaar. Het thema voor deze avond was: Herfst in Gooi en Vechtstreek en Eemnes, ca 12 km van Bussum centrum, een actuele foto genomen in 2022. Ieder kon twee foto’s inleveren.

 Voordat hij begon benadrukte Cees dat hij suggesties geeft vanuit zijn visie. Hij is lang lid geweest van een fotoclub en heeft daar veel geleerd.  Zijn opmerkingen bij de ingezonden foto’s heeft hij op papier gezet en die zullen wij per email ontvangen.
(dit uitgebreidere commentaar is onder in dit verslag opgenomen bij de foto’s)

In deze galerij zijn alle foto’s op een rij gezet. onder in dit verslag worden ze stuk voor stuk besproken. 

Enkele opmerkingen van Cees:

  • Cees vond het mooi dat bijna alle foto’s van recente datum waren. Er op uit met de camera en genieten van de prachtige natuur!
  • Als er te veel te zien is op een foto moet de kijker raden waar het om gaat, het is beter om meer selectiever te zijn. O.a. het onderwerp duidelijker in beeld brengen, niet teveel afleidende objecten er omheen, een iets eenvoudiger foto met minder er op is vaak mooier.
  • Speel met de uitsnijding, dan is er veel (meer) te bereiken
  • Cees is een fan van automatische instelling voor scherpstellen en belichting, diafragma stelt hij zelf in en eventueel corrigeert hij de belichting nog iets met fijn-instelling.
  • Cees maakt ons – leden van Argentum – een compliment voor de prachtige foto’s van vanavond!

Hieronder zijn de foto’s die ingeleverd en besproken zijn rond het thema “Herst”, met bij elke foto het commentaar/ de tips van Cees Wouda.

Foto’s van Wim V.:

Prachtige lucht, zon die tegen de onderkant van de wolken schijnt, zoals dat in de vroege ochtend kan gebeuren; gecombineerd met mist over de velden; aan de zijkant gekaderd door de bomen. Topper.
Nog iets beter maken: rechtzetten.

Kijk omhoog, variatie aan bomen met elk een andere kleur en ‘herftsigheid’. De doorschijnende bruingele bladeren tegen de helderblauwe lucht springen eruit.

 

De foto’s van Evert:
Prachtig blad met de dauwdruppels liggend op een afgestorven boom met zwammetjes rond het blad. De zwammetjes vormen een leuk decor.
Niet alles hoeft scherp te zijn in een dergelijke foto, maar ik had ook graag de zwammetjes scherp willen hebben.

Kwestie van iets kleinere lensopening. Ook zie ik een lichte kleurvertekening aan de witte randen van de zwammetjes; een kleine lensfout, die in Lightroom of Photoshop gecorrigeerd kan worden.

Dit is natuurlijk schitterend, de ochtendzon die in stralen naar je toekomt en een object, zoals de bank extra verlicht. Wel wat vervreemdend, de hypermoderne bank in de gewone natuur, maar daarmee extra opvallend. Had ook mooi geweest als er iemand op de bank had gezeten, nu is het vooral een uitnodiging op plaats te nemen.

Foto’s van Anne

Wat mij in deze foto vooral opvalt zijn de herfsttakken die om de boom links van het midden zijn gekruld. Om die benadrukken zou ik een andere uitsnede gebruiken.

 

 

Herfst, ook de tijd van de paddenstoelen, en er waren er veel dit jaar! Hier een bijzonder groepje.
ik weet de namen niet, de kleine paddenstoelen die de grote als beschutting of voedingsbodem gebruiken. De achtergrond is niet goed te herkennen, is het een muur?
Op een dergelijke plek: experimenteer vooral met standpunt om een uniek beeld te creëren.
Of zoom in op een detail, zoals de kleine paddenstoeltjes rechts midden. Wordt ie spannender en mystieker van.

Foto’s van Zwaantje
Bloem met ‘kralenketting’ prachtig geïsoleerd; mogelijk in de bewerking los gemaakt van de achtergrond?
Niks mis mee. Macrolens, wel lastig bij een dergelijke close-up het punt van de scherpte vast te leggen. Nog wat meer scherptediepte zou mooi geweest zijn.
Deze is met F 9 genomen, misschien naar F 15 0f % 18 proberen.

Ook een optie: croppen zodat de steel grotendeels uit beeld is.

Dit zie ik graag, de paddenstoelen van onderen af gefotografeerd. Mooi, ook de combinatie met het bladerdek. Een volgende keer misschien het takje rechts even weghalen. En misschien nog een paar zodat de paddenstoelen wat meer trots naar voren komen.

Foto’s van Herman

 

Een studie van de zaadbollen. Prima, die onscherpe achtergrond.
Alleen trekt de gele bloem onterecht aandacht. Zoek een positie waar die niet zichtbaar is. Ook is de scherpte op de zaadbollen in mijn ogen niet optimaal. Deze is met F 8 genomen, zou naar F 12 moet, bijvoorbeeld.

 

 

De veelkleurigheid van paddenstoelen en hun omgeving. Naar mijn gevoel iets te licht weergegeven. En ook wat veel, misschien een andere uitsnede kiezen, bijvoorbeeld inzoomen op een deel van de donkere paddenstoelen, die zien er het interessantste uit.

 

 

Foto’s van Yvonne

 

Er veel te zien, maar wat is de essentie, waarom is deze foto gemaakt? Mijn veronderstelling bij de beoordeling: de spiegeling van bomen en het huis rechts in het stilstaande water. Kan zeker mooie plaatjes opleveren.

Het deel van de foto met de spiegeling zou wat lichter gemaakt mogen worden om dat meer te benadrukken. Ook wordt de spiegeling deels tenietgedaan omdat er boven het water takken in de weg zitten.

 

Het voortschrijdend verval in de herfst zeer contrastrijk weergegeven, het spat van het doek. Met als bonus een verlaat bijtje…

 

 

Foto’s van Mieke

Dit is er eentje die ik ook zou maken als ik het tegenkom, de helder gekleurde bladeren, bij voorkeur dan nog tegen een blauwe lucht, die we hier overigens maar deels zien. Maar wel eentje van meer van hetzelfde. Blijf kijken of je iets speciaals in beeld kunt krijgen.

Een vliegenzwam, heel mooi neergezet. Paddenstoel mooi scherp tegen de achtergrond. Jammer van de gebroken rand, maar wanneer vind je een perfecte..? Flink uit het midden gezet, misschien iets te veel. En de weergave kan wat donkerder, en contrastrijker.

Foto’s van Frans

Geweldig leuk beeld van deze verdorde bloemen en zaden (artisjok). Je kunt ze van alle kanten bekijken. Ook een optie zou zijn om de rechtse grote eruit te lichten met een vierkante uitsnede. De vallende pluisjes zijn leuk, maar met de hand erbij gestrooid? Ook hier wat aan de lichte kant.


Treffend hoe een boom een totaal afwijkende kleur kan laten zien dan zijn buren. De mensen op het bankje laten mooi zien hoe groot de bomen zijn. Mijn persoonlijke voorkeur: iets minder voorgrond en ook links nog afsnijden.

Foto’s van Hans


Laantje in een oud bosgebied, het fietspad is ondergesneeuwd met blad. Het pad komt rechts onder uit de hoek en loopt met een fraaie bocht naar het midden. Hele foto lijkt behoorlijk onscherp. Heeft de scherpstelling niet goed gewerkt?

 

Leuk groepje paddenstoelen waar mooi licht op valt. De hele foto mag iets lichter, maar met name bij de boom kunnen de schaduwen wat worden opgehaald, zodat je ook daarvan de structuur beter ziet.

 

Foto’s van Ankie

 

De transparantie van de bladeren tegen de heldere lucht: mooi. Maar er staat wat veel op de foto. Inzoomen op het deel van de foto waar de bladeren scherp zijn, dat geeft een mooier beeld.

 

Spinnenwebben met opvallend licht. Wederom een foto waar de maakster in mijn ogen te veel in beeld wilde brengen. Zoom in op dat heel mooie web linksboven, en je krijgt een duidelijker beeld en meteen te zien hoe knap die spin dat gedaan heeft.

Foto’s van Marianne

Prachtig mooi warm tegenlicht. Prima scene, gebruik makend van het bootje dat voorbijkomt, waarbij die schitterend gekaderd is door het riet aan weerszijden. Je moet door de knieën gaan om het goed te krijgen. Deze verdient het om de nabewerking nog wat meer contrast te krijgen.

 

Prachtig groepje, leuk als je dit tegenkomt. Ze staan mooi in een lijn van linksonder naar rechts naar boven. De hele kleurweergave van de foto vind ik vreemd warm, komt
waarschijnlijk door de camera die er nogal naast heeft gezeten met de meting van de kleurtemperatuur. Dat is in de nabewerking te corrigeren.

Foto’s van Martin
Ook leuk, experimenteren met de nabewerking, hier zijn de paddenstoelen flink uitgelicht in hun omgeving. Ben benieuwd met welke middelen dat is gedaan? Lightroom met objectselectie of Photoshop? Wel vind ik de kleuren nogal onnatuurlijk geworden, maar dat is uiteraard een persoonlijke keuze.

 

Hier vind ik het versterken van de kleuren in de nabewerking echt iets moois opleveren. Het lijkt wel confetti. Een prachtig pallet van rood groen en geel. Het is bijna beeldvullend, dus ook de uitsnede is wat mij betreft prima zo.

 

 

 

 

Foto’s van Wim W.

Goed gevonden, het lijkt net of de kapjes allemaal over de steeltjes zijn gezakt, en misschien is dat ook wel zo. Goeie beeldvulling Zo te zien gebruik gemaakt van het zonlicht of van een flitser?

 


En dan deze, gedurfd zo recht tegen de zon in. Is goed uitgepakt, de stralen vormen een soort driehoekig kader over de verdorde struiken vol met spinnenwebben.
Het neigt naar een buitenaards landschap. Het gras vertoont een flinke blauwzweem, misschien wat experimenteren met de kleurtemperatuur in de nabewerking om dit weer natuurlijker te krijgen.

Foto’s van Carla

 

Schitterend, zo van onderen af gefotografeerd. Belichting ok, kleurweergave ok, uitsnede ok, wat mij betreft een topper.

 

 

 

 

 

Een paddenstoel uitgelicht in zijn omgeving, deze is wat mij betreft minder geslaagd, hoe is dit belicht? Door de zon of met een zaklamp?
Eigenlijk had er meer van de paddenstoel belicht moeten worden, toch?

 

 

Foto’s van Helen


Nog een spinnenweb, deze is goed ingezoomd op de constructie van de spin. De dauwdruppeltjes zijn ook nog net zichtbaar. Wel is er iets aan de hand met het licht, vooral linksboven komt er wat vals licht in de lens. Ik schat dat dit in de nabewerking wel te corrigeren is.

De foto verliest ook kwaliteit omdat de rommelige achtergrond nogal aanwezig is. Een kleinere scherptediepte kiezen (maar ik weet niet of dat met een iphone kan), of een spinnenweb zoeken dat wat meer vrij hangt.

Een mooi beeld natuurlijk, de herfstbomen spiegelend in het water, maar wel vaker gedaan. Als je de foto meer bijzonder wil maken, zoek dan een voorgrond, die ook meedoet met het hele beeld, bijvoorbeeld een lager standpunt, tussen rietpluimen door of iets dergelijks. En zorg ervoor de horizon wat minder helt.

Foto’s van Bernadet

Een grappig beeld, met een speelgoedjeep de natuur in. Hier zou je ook zo maar een thema van kunnen maken.

 

Herfst in Botswana – daar kunnen wij natuurlijk niet tegenop met onze herfst. Maar voor de mooiste herfstbeelden moet je eigenlijk naar Nood-Amerika met zijn Indian summer. Maar dit is mooi wat betreft de vorm van de bomen en de warme (avond?)zon die daarop schijnt.

Foto’s van Bea

 

Bij een dergelijke foto denk ik meteen aan de ‘Drie werelden’ van Escher, alleen ontbreekt de vis hier. Het wordt verder zo wel een wat rommelige beeld, je kunt proberen er een tak met een paar bladeren uit te lichten om de foto meer cachet te geven.

 

 

 

Deze is prachtig, met de helder rode besjes door de zon beschenen. Ik beveel aan een vierkante uitsnede van het linkerdeel van de foto te maken.

 

Foto’s van Bart

 

Bijzonder, een staande foto van een landschap. Mooi beeld met voorgrond, achtergrond en lucht waar ook nog wat in is te zien. De mist over de hei met daarover de laagstaande zon, mooi rustig beeld. Ter oriëntatie de Hilversumse televisietoren.

 

 

 

 

 

Een flinke boomgroep, grotendeels in herfsttooi. Wel erg gevuld met de bomen. Ik ben benieuwd of deze boom nog meer indruk maakt als je juist wat verder weg gaat staan.

 

Foto’s van Ans


Prachtig beeld, mooie kleuren, het lijkt op een combinatie van verweerde paddenstoelen met een bast van een kastanje. Een topper.

 

 

Herfst in het bos, laag standpunt, waardoor het bladerdek van voor naar achteren meetelt. De personen en de hond dragen bij aan de inhoud. Genieten van de herfst. Het beeld is mooi contrastrijk, maar mag wat mij betreft wel wat lichter.

Mijn persoonlijke favorieten:
      3  Wim V,  landschap met hek en wolken
      2  Carla, paddenstoelen van onder af gefotografeerd
      1  Ans 2, kastanjebast op oude paddenstoel