Verslag Argentum 24 oktober 2022

Vanavond hadden we als gastspreker Hung Hoang, natuurfotograaf  die prachtige foto’s in de Eempolder maakt. Ondanks het prachtige boek, “De Eempolder , door de ogen van Hung Hoang”, noemt hij zichzelf geen beroepsfotograaf, maar een amateur met veel ervaring. Voor hem is het fotograferen van het landschap een vorm van meditatie, het is geduld en wachten op het juiste moment.

Hung fotografeert graag met tegenlicht, in de vroege ochtend. Zijn motto is: “fotografeer met je hart en je ogen, en niet met je hoofd”.

De kunst van het fotograferen is observeren, door lang te kijken wordt een saaie omgeving interessant. Voor de mooie belichting (bv de zon recht boven het sluisje) houdt Hung goed bij wat de zon- en maanstanden zijn. Als je maanlicht wilt fotograferen, doe dat dan als de maan opkomt, als hij ondergaat is dat lastig, want dan komt ook de zon net op.

Als je ochtendrood mooi wilt fotograferen moet je een hoge Kelvin waarde instellen (8000!). Voor nevel stelt hij de witbalans in op 6000. Maar dat moet je uitzoeken, iedere camera heeft ongeveer een passende waarde

Hung werkt vooral met een zoom lens (voorkeur groothoek op 24 mm), en liever niet met statief: dat is veel sjouwen en ook kan je vaak niet de goede hoek vinden waaronder je wil fotograferen. Je bent met statief niet flexibel.  Om vogels te fotograferen gebruikt hij een lens van 200 tot 500 mm

De foto’s werden gepresenteerd samen met mooie gedichten, gemaakt door Gerard Beentjes. Gerard heeft ook geholpen met het samenstellen van het boek van Hung.

Het was een hele mooie avond met een heel interessante spreker. We hebben genoten!

Groet,  Ankie