Verslag clubavond 25 april 2022

Thema: “licht” 

‘We hebben van Date van Utteren veel geleerd over licht en belichting in de fotografie. Met deze kennis en kunde gaan nu hier voor de avond van 25 april mooie foto’s mee maken die dan weer door Cees besproken zullen worden.

Maak met behulp van de “Een knipoog naar het licht” presentatie van Date, 2 foto’s waarin het gebruik van (goede) belichting centraal staat. Dat kan een portret zijn met bv Rembrandt belichting, high of low key, tegenlicht etc etc. Wat je zelf leuk vindt.
Noteer voor jezelf waarom en hoe je voor een bepaalde lichtval/ belichting gekozen hebt en hoe de belichting volgens jou een extra dimensie ofwel kwaliteit aan je foto geeft.’
Hieronder de resultaten – met het commentaar van Cees.

Foto’s van Mirjam

low key tulp – op zoek naar de zwarte tulp?
Achtergrond trekt te veel aandacht, die kun je beter  zwart maken. Bosje wat beter arrangeren; eventueel een enkele tulp, blaadjes bij steel zo veel mogelijk weghalen.

 

 

High key tulp – Deze is beter geslaagd dan de low key, ook door enkele tulp en rustige achtergrond. Misschien kun je de achtergrond nog witter maken.

 

 

High key landschap – combi van mist en zonlicht? Landschap zonder vogels is ook mooi. Het geheel is misschien iets te licht.

 

Foto’s van Martin

Deze is gemaakt in een nachthut waar slechts een enkel klein lampje zorgde voor wat verlichting. 

Cees: mooi dierenportret. Achtergrond pikzwart wat hier de sfeer van de nacht benadrukt. Beestje is mooi scherp op de ogen, zoals het hoort. Inzoomend lijken er wat artefacten van een verscherping zichtbaar te zijn. 


De tweede foto ( De Geoorde Fuut ) heeft als insteek de high key. Deze foto heb ik onlangs gemaakt in de Groene Jonker. Het was redelijk scherp licht en op de foto lijkt de lucht en water in elkaar over te gaan. Het effect is alsof de Fuut zweeft.

Cees: prachtig getroffen! Essentie: vogel,  opspattend water van een tweede en kielzog. Rest is mooi grijs. Is dit high key? Geen idee, maar een prachtige foto.

Foto’s van Marianne

Hond in high key. Geslaagd, maar toch… te high key? Onderdelen kop komen wat los van elkaar. Probeer de contouren van de kop net zichtbaar houden.  Ogen mooi scherp, maar neusje had ik ook liever scherp gezien.

 

Portret van een man. Mooi portret, voorbeeld van Rembrandt-licht, komend van de zijkant. Rembrandt had ervoor gezorgd dat de rechterkant van het gezicht nog net iets meer uit de schaduw was gekomen.

 

Foto’s van Frans

 

Licht van links boven – deze kop staat mooi in het kader. Ondanks hard licht zijn ook donkere partijen nog goed doortekend.
Ondanks lage ISO lijkt er best veel ruis in achtergrond en beeld te zien te zijn.

 

 

 

Silhouet – Intrigerende foto en intrigerend beeld. Een beetje een zoekplaatje zo, leuk. Goeiie vulling van de compositie, met wat meer ruimte aan de kant van het hoofd. Wat donkere vlek rechtsboven (wolk?) weghalen.


Foto’s van Evert

 

Leuk experiment met twee belichtingen; bij deze lijkt het licht van links achter te komen. Enigszins dreigend beeld mede omdat de klauwen van boven het beeld in komen. Doortekening in donderste delen mag iets beter.

 

 

 

Hier komt het licht van boven en wordt het beeld ‘gewoner’. Wel weer de diepzwarte achtergrond die bijdraagt aan de dramatiek.

 

 

 

Foto’s van Carla

Mooi hoe het zonlicht speelt met de plekjes in het bos. Goed gezien. Hoofdzaak in de beeld is voor mij de stam vooraan, de achtergrond had wat mij betreft veel donkerder mogen zijn. Bijvoorbeeld door een ander standpunt te kiezen of met selectieve bewerking.

 

 

Ruïne in de avond en in een schijnwerper. De blauwachtige wolkenlucht helpt bij het mooie contrast. Het geheel staat wat strak in het kader, wat meer ruimte geeft mogelijk een mooie beeld.

 


Foto’s van Bernadet

low key – prachtig licht op de tulp waardoor hij lijkt te zweven. Achtergrond is niet helemaal zwart, dat werkt best goed in dit geval.

Bernadet: deze is zonder bewerking zo gemaakt

 

Een high key-portret uit het boekje. Contouren goed zichtbaar. Ook een heel mooi portret. Model kijkt ontspannen in de verte.

Bernadet: deze foto is wel nabewerkt.

 

Foto’s van Mieke

Tas. Een oefening om een donker object op een donkere achtergrond nog net zichtbaar te maken. Inhoudelijk niet heel spectaculair, maar als oefening prima gelukt.

 

 

 

Witte knuffel op wit laken. Zeker een geslaagde high-key foto. De plooien in het laken suggereren gewicht. De foto straalt ook een devotie uit. Beer staat mooi in het kader. De kleine objecten bij de voeten van de beer zijn niet meteen herkenbaar. Leuk gedaan.

 

Tot slot van de bespreking nog een foto van Mirjam: een familiefoto met een erg moeilijke belichting. Een grote groep mensen op een heel zonnige dag. Belangrijkste advies bij zo’n foto: zoek de schaduw, of ga naar binnen voor de foto