Straatfotografie: de resultaten!

Opnieuw een bericht over de middag “Straatfotografie” van 12 maart jongstleden – en nu met de plaatjes die geschoten zijn. Bij elk plaatje (cursief) een kort commentaar van Ruud van der Lubben, de begeleidende fotograaf.

De eerste foto van Ankie.
Héérlijk straatportret en een heel goed voorbeeld hoe je dingen die gebeuren kunt gebruiken om de aandacht van jou als fotograaf af te leiden. De vrouw is zo druk bezig met die duiven dat ze je eigenlijk niet in de gaten heeft. De vrouw staat lekker in beeld met de duiven mooi naar rechts wat prettig kijkt.

De tweede foto van Ankie.
Weer één uit de serie mens en mobiel, leuk hoe je gebruik gemaakt hebt van die etalage, alhoewel ik wel een beetje de verbinding tussen de vrouw en de figuur in die etalage mis. Ik vind het wél gewaagd de vrouw zo op het randje te zetten, maar daardoor kun je juist heel onverwachte effecten bereiken. Zeker meer mee proberen.

 

De eerste foto van Ans.
Leuk spontaan straatportret van een man met z’n mobiel. Een onderwerp waar je op straat best een soort van opdracht voor jezelf van kunt maken. Door het grote diafragma komt de man mooi uit de achtergrond naar voren.

 

De tweede foto van Ans.
Het eerste wat me in deze foto opviel was de onscherpte, die ik toch wel wat storend vind. Kennelijk zijn deze twee onderweg naar iets van een demonstratie, alleen….. doordat je alleen de steel ziet van het bord heb je eigenlijk geen idee waar het nu eigenlijk over gaat. Dit had je denk ik iets minder strak in kunnen kaderen waardoor het verhaal er beter uitgekomen was.

 

De eerste foto van Bea:
Leuk die kinderen die totaal opgaan in hun bladen en in het geheel geen oog hebben voor hun omgeving. Goed gezien !

 

De tweede foto van Bea:
Een straatportret waar je nooit de toestemming van het onderwerp hebt kunnen vragen :-)) Maar hij ( of zij ) had je wel degelijk in de gaten ! Ik had het gezichtje van het kind liever iets uit het midden gezien, dat maakt een beeld vaak nét even iets “spannender”.

De eerste foto van Bernadette: Heerlijk spontane foto van een jochie dat helemaal in de zeepbellen opgaat. Een lager standpunt een optie geweest, ook om de voeten van het jochie niet af te snijden. Door hem iets meer naar rechts in beeld te zetten en dan wat strakker in te kaderen was je ook wat meer van de storende omgeving kwijt geraakt, zoals de vrouw links.

De tweede foto van Bernadette. Weer mensen met een mobiel, je ziet het die zijn er zat te vinden. Hier had je wat mij betreft bést wat dichterbij mogen gaan. Door de afstand zie je nu eigenlijk te veel storende zaken om deze meisjes heen, waardoor het onderwerp er minder sprekend uit komt.

De eerste foto van Frans:
Het verhaaltje gaat hier om de zwangere dame en het jongere meisje op hun fietsen. Doordat je hier toch redelijk wat afstand had is uiteindelijk alles wat je er omheen ziet te rommelig, de twee komen eigenlijk niet voldoende naar voren vanaf de achtergrond. Het hele beeld wordt erg in elkaar gedrukt en mist daardoor toch wel wat zeggingskracht.


De tweede foto van Frans:
“Een foto waar heel veel gebeurd, maar die eigenlijk een beetje het verhaaltje mist. Er is (te) veel te zien waardoor je eigenlijk niet direct ziet waar het nu om gaat. Dichter er op gaan !!”

 
De eerste foto van Marianne:
Een mooi tijdsbeeld, zo droevig als de aanleiding is. In dit geval mag je je dus afvragen wat in de foto nu eigenlijk belangrijker is. Ik denk dat in dit geval de achtergrond eigenlijk de hoofdrol speelt. Maar… ook dat mag natuurlijk bést

 

De tweede foto van Marianne:
Leuke spontane plaat! En hier zie je dus dat juist mensen die er iets anders uitzien dan “gewoon” altijd een goed onderwerp zijn. Deze dames zijn zó met elkaar bezig dat ze de oplettende fotograaf gewoon niet in de gaten hebben !
 

.

 

 

De eerste foto van Saskia:
Ah…. dit was dus al direct in de vroege ochtend ! Een aparte dame die er ook behoorlijk uitspringt. Beetje jammer dat ze eigenlijk meteen het beeld uit kijkt, Plaatsing aan de rechterkant van het beeld zou dit wat sterker maken.

 

 

De tweede foto van Saskia:
M’n appel !!! Deze springt er wat mij betreft wel uit en is direct de nummer 1 van mijn top 3
Heerlijk spontaan, maar juist die appel die ze zo buiten bereik van haar vriend of bekende laat maakt wat mij betreft de plaat!

 

 

 

De eerste foto van Sylvia:
Goed geluisterd naar mijn verhaal over Henri Cartier-Bresson, die mensen fotografeerde die door een kijkgaatje op het bouwterrein keken. Jammer dat je de man zo exact in het midden van de foto hebt gezet, iets meer naar links had hij wat prettiger in beeld gestaan, en was je meteen dat halve gebouw link kwijt geweest.

De tweede foto van Sylvia.
Jammer dat je nét de voeten van de voorste man er af gesneden hebt. Dat had je kunnen voorkomen door nog iets lager te gaan qua standpunt. Hier had het verhaaltje kunnen zijn “jouw fles of van mij?”

 

 

De eerste foto van Teun:
Leuk beeld van óók weer mensen die met hun mobiel bezig zijn. Één belangrijk detail, door wat meer door de knieën te gaan was dit beeld veel sprekender geworden.

 

De tweede foto van Teun:
Wat een heerlijk dubbel-portret van twee meiden die van hun drankjes genieten. Mooi in beeld gezet met de man en vrouw aan de rechterkant wat onscherp in de achtergrond. Héél klein minpuntje, de hand van het meisje die tegen de onderste rand aan zit.

De eerste foto van Wim:
Mooie zwart-wit !! en een goed moment ! Ik zou de meisjes iets hoger in beeld gezet hebben zodat de arm van het linker meisje iets minder op de rand gezeten zou hebben en je iets minder ruimte aan de bovenkant had gehad. Al die ruimte boven hun hoofden voegt eigenlijk niets toe en geeft mi te veel afleiding van hetgeen er gebeurd.

 

De tweede foto van Wim:
Mooi gebruik van scherptediepte ! Het zwart-wit mag wat mij betreft iets pittiger.

 

 

Het was geen wedstrijd – maar als het een wedstrijd was geweest, dan was de uitslag:

  1. De tweede foto van Saskia (koppel met appel)
  2. De eerste foto van Ankie (dame met duiven)
  3. De tweede foto van Teun (dubbelportret van meiden)