Verslag zoombijeenkomst FC ARGENTUM 17 JANUARI 2022

VERSLAG ZOOMBIJEENKOMST FC ARGENTUM 17 JANUARI 2022

Opening
Mirjam opent de bijeenkomst om 20.00 uur, die in het teken staat van bespreking van het thema ‘Lijnenspel’ door Cees Wouda.

Workshop straatfotografie
Indien de Coronamaatregelen het toelaten wordt de workshop straatfotografie gehouden op zaterdag 12 maart a.s. van 10.00 – 14.00 uur in Amsterdam onder leiding van fotograaf Ruud van der Lubben. Deze workshop komt in de plaats van de workshop portretfotografie en wordt door de club betaald. 12 leden hebben zich inmiddels opgegeven waarvan 2 misschien. Degenen die zich nog niet hebben aangemeld kunnen dit nog vóór 10 februari doen bij Marianne. De definitieve deelnemerslijst wordt t.z.t. rondgestuurd.

Contributie 2020
Onder voorbehoud m.b.t. de definitieve huisvesting wordt uitgegaan van €90,00. Zie mail van 15 januari en betaalverzoek van penningmeester Frans.

Huisvesting
Gesprekken over huisvesting zijn nog gaande. Diverse mogelijkheden worden onderzocht. Het bestuur van de Plataan heeft nog niet gereageerd op onze brandbrief. Als de horeca weer van start mag gaan kunnen we nog even in de grote zaal van Jan Tabak terecht. Zo niet, dan blijven we vooralsnog aangewezen op zoom happenings.

Facebook Argentum
De helft van de vanavond besproken foto’s zal op onze facebookpagina worden geplaatst. Degenen die liever geen naamsvermelding willen kunnen dit doorgeven aan Mirjam. Het bestuur moedigt met name het gebruik van facebook aan. Gevraagd wordt regelmatig, bijv. 1x per week, foto(s)/berichten op onze pagina te posten, die weliswaar publiekelijk toegankelijk zijn maar alleen gebruikt kan worden door onze leden.

Fotowedstrijd facebook gemeente Gooise Meren
De gemeente GM wil 4x per jaar via facebook een fotowedstrijd uitschrijven. Wil je meedoen houd dan de facebookpagina van de gemeente in de gaten. Zie voor de spelregels gooisemeren.nl/fotowedstrijd/
Vrijwilligers commissies
Heb je belangstelling, geef je dan op!

Excursie tips
Wim Vleeming: bezoek aan een verlaten klooster in Valkenburg. Nadere info volgt.
Frans: bezoek begraafplaats Westerveld, Driehuis
Graag Marianne laten weten of er nog meer tips zijn voor eventuele excursies.

Bereikbaarheid secretariaat
Marianne s.v.p. niet privé benaderen, maar als volgt:
Voor inzenden foto’s: digitaal@fotoclubargentum.nl
voor andere zaken: info@fotoclubargentum.nl

Bespreking ‘lijnenspel’ door Cees Wouda
16 leden nemen deel aan de zoommeeting, waarin 26 foto’s met thema ‘lijnenspel’ door Cees Wouda zullen worden besproken (zie bijgaande evaluatie). Onderscheid wordt gemaakt naar 2 categorieën, t.w. (1) lijnen in beeld gefotografeerd; (2) lijnen als onderdeel van de compositie.
En de winnaars zijn:
1. Zwaantje met muntgeldgebouw
2. Bernadette met zandduinen
3. Wim V. met akkers
Na de bespreking volgt een boeiende presentatie door Cees van sportfotograaf Klaas Jan van der Weij.
Sluiting
De bijeenkomst wordt om 22.00 uur gesloten.
18-01-2022 Anne Witte, verslag

Ankie2: hoe de natuur een geabstraheerd beeld kan leveren. Compositie waar je vooral verticale lijnen in kunt ontdekken. Mooie kleurencombi waarschijnlijk ook door het moment van de dag. Ook boeiend omdat je moet zoeken waar je naar kijkt.

Anne 2: architectuurfoto’s zitten meestal vol lijnen, zoals ook deze. Het gebouw vormt een lijn in het beeld, de erker-achtige ramen en ook nog het raampatroon links. Keuze van fotograaf voor positie, richting en kadrering voegt zeer zeker iets toe. Het eenvoudige kleurenpalet is een bonus.

Bea 1: Prima plek om de werking van lijnen in beeld te brengen, de rails, de bovenleiding, de heggen en de doorkijk door de portalen. Fotograaf heeft wat dramatiek toegevoegd met de keuze voor zwart-wit. Met een object op de rails of iemand de er langs loopt had foto meer inhoud gekregen.

Bernadet 1: Hoe de natuur voor lijnen zorgt als een scherpe afgrenzing van vlakken. De ‘gevouwen’ zandduinen. Het beeld wordt enorm geholpen met hoe het licht valt op de hellingen. Hoewel dit meer een beeld is van de eerste soort, hoeft er wat mij betreft niks bij.

Hans 1: Heeft iets weg van de vorige foto; op zich best een bijzondere foto, met het jonge takje dat uit een spleet tussen het oude hout tevoorschijn komt, maar de foto is echt onscherp en voegt verder ook niet heel veel toe aan het thema. Je kunt wel met zo’n foto en een aantal soortgelijke observaties een leuke serie maken.

Herman 2: mooi voorbeeld van de eerste soort, het patroon van lijnen in wand of plafond is er, de reflectie met mensen zorgt dat het niet saai wordt.

Frans 1: boeiend, zo’n foto als zoekplaatje, je hebt de uitleg nodig om te weten waar het om gaat. Het patroon van de lijnen op de oppervlakte wordt nog uitgebreid met het perspectief van de vormen naar de ‘horizon’.

Marianne 1: de verticale lijn van de bomen met de schuine lijn van het licht. In zwart-wit
weergegeven. Mooi, maar vaker vertoond; een hert of een persoon tussen de bomen met opvallend licht had de foto sterker gemaakt.

Mirjam 1: het aangroeien van ijskristallen? Kan prachtige abstracte beelden opleveren. De blauwe kleur (met wat witte stukjes rechtsboven) wijst op een keuze van de automatische witbalans in de camera. Bewust zo gelaten? Blauwe lucht!

René 1: dit is een foto waarbij de fotograaf er iets bijzonders van maakt, de lijnen in het dak waren er, maar hij heeft een bijzonder standpunt genomen.

Wim Vleeming 1: mooie vormen in de akker. Door gebruik van de sterke telelens is het golvende patroon versterkt. De slanghaspel linksonder is een belangrijk onderdeel, je zou ook een mooie foto kunnen maken door die nog wat meer op in de zoomen.

Wim Wolvevenne 2: Een architectuurfoto leidt al gauw tot een foto van lijnen en vlakken, dat is ook hier het geval. Persoonlijk vind ik het bovenste deel het interessantste. Ook wordt de weergave negatief beïnvloed door het partiële zonlicht, waardoor zelfs een deel van het de lichtgrijze panelen blauw zijn geworden. Een (contrastrijke) zwart-witweergave kan zo’n foto beter maken.

Zwaantje 1: een verrassend gebouw, het natuurlijk onderste deel van de foto is een heel belangrijk onderdeel van de lijnwerking in de foto als geheel, en van het contrast tussen de strakke lijnen van het gebouw en de afwisseling in de natuur. We is de foto overbelicht. Met een stop donkerder wordt ie veel mooier. En ik had graag gezien dat de onderrand van het kanaal in symmetrie met de bovenkant van het gebouw was weergegeven.
Mijn persoonlijke top 3:
1. Zwaantje 1 (gebouw langs kanaal)
2. Bernadet 1 (zandduinen)
3. Wim Vleeming (akkers)
Cees Wouda