Verslag clubavond Argentum 14 december 2020 in Jan Tabak

Nico Brons bespreekt de foto’s van thema 4 “Portret”

Aanwezig 19 leden

Eerst bespreekt Mirjam het programma voor 2021. Deze heeft iedereen toegestuurd gekregen en is tot en met mei ingevuld. Uiteraard alles afhankelijk van de situatie rondom het Coronavirus. De vier thema’s voor volgend jaar zijn:

  • Kijk omhoog
  • Onderste Boven
  • Corona voorbij ?
  • Nachtleven

De lockdown duurt voorlopig tot 19 januari. De presentatie van Hapé Smeele is verzet naar dinsdag 26 januari. Voor zijn presentatie zoeken we nog 2 of 3 mensen die een voorbeeld hebben voor een project.

4 januari worden de foto’s van de Rode Draad in een ZOOM sessie gepresenteerd. Tevens zullen we proosten op het nieuwe jaar ook via de Zoom. Carla heeft de Rode Draad dit jaar gedaan. Wie wil het volgend jaar doen?

Nico neemt het woord. De kleuren op de Beamer zijn niet helemaal gelijk aan die op het scherm maar dat zij zo.

De foto’s van:

008 Wim 1; Reisportret van een vrouw uit India. Mooie scherpte/diepte hij is qua pixels niet helemaal oké. Nico ziet er iets aan. Het blijkt dat Wim een dia om heeft gezet in een digitaal bestand en nabewerkt in fotoshop. Het is dan heel lastig om goede kwaliteit te behouden.

Wim 2; Ook een reisportret van een vrouw. Zelfde verhaal wat omzetting betreft. Mooie scherpte diepte.

038 Ingrid 1; Mooi spontaan kinderportret. Ondeugende oogjes. Genomen met tegenlicht waardoor het gezichtje iets in de schaduw raakt. Dit kun je in de nabewerking beetje oplichten.

Ingrid 2; Babyfoto’s zijn altijd heel leuk. Scherpte is niet helemaal goed maar geeft de foto wel een mooie zachtheid.

051 Mieke 1; Paard met opgetrokken lip. Lucky shot. Goed scherp. Achtergrond is beetje saai.

Kiekje komt van meneer Kieken die in Leiden studentenfoto’s maakte.

Mieke 2; Reisfoto, mooi portret. De achtergrond is beetje rommelig. Probeer je model te verplaatsen zodat de achtergrond mooier is.

064 Anne 1; Portret van kind, mooie blik in de ogen. Hoeft niet in de camera te kijken bij portretfoto. Ze kijk geïnteresseerd ergens naar. Mooi belicht. Anne heeft haar in scene gezet.

Anne 2; Oudere vrouw, portret is weinig flatteus er is geflitst dat zie je in de ogen en aan de lichtvlekken op haar gezicht. Het licht is veel te hard. Dan kan je beter de foto bij daglicht maken. Flitsen moet je met softboxen doen of de flitstechniek goed beheersen.

088 Zwaantje 1; Portret kleinkind. Goed gelukt. Als je iets meer tijd neemt niet in felle zonlicht fotograferen. Nu te veel zonnevlekken in het gezicht.

Zwaantje 2; Gorilla. Genomen in knal hard zonlicht. Wil je mooie dierenportretten maken kun je ’s morgen vroeg of eind van de dag naar de dierentuin gaan. Leuk om een projectje van te maken.

089 Carla 1; Portret van een man. In de studio gemaakt met softbox, licht is mooi zacht geen glimmertjes op de huid. De rechterkant is wat donker en loopt wat dicht maar dat was de bedoeling van Carla. Deze foto zou ook in zwart wit met extra contrast mooi zijn.

Carla 2; Carla met 2 dames. Prachtige foto. Iedereen staat er mooi op. Groepsfoto’s zijn het moeilijkst om te maken. Carla heeft veel foto’s gemaakt om dit mooie resultaat te krijgen. Complimenten.

102 Herman 1; Foto van hek rund. Prima foto, mooi scherp goede scherpte/diepte  Maar…….geen randjes om een foto maken, Nico geeft aan daar allergisch voor te zijn hahaha.  Hij ziet het als niet professioneel en het leidt te veel af van de foto.

Herman 2; Studio portret mooi diffuus licht gemaakt met 3 studioflitsers. Prachtig portret.

104 Bart 1; Super leuk zelfportret. Er is over nagedacht, er is een plan gemaakt. Als je een plan maakt en je voert het ook goed uit krijg je een mooi resultaat. Met aandacht experimenteren .

Bart 2; Doel in België. Goed gelukt om daar een unieke foto te maken omdat het heel veel gefotografeerd is. Bart gooit een pet weg. Het vertelt een verhaal. Je blijft er langer naar kijken. Het loont de moeite meer aandacht en tijd te besteden aan hoe je een foto gaat maken.

105 Sylvia 1; Sportfoto. Primafoto. Mooi dat de surfplank er niet helemaal opstaat.

Sylvia 2; Prachtige foto van een vogel. Hele mooie achtergrond. Hij is spatscherp. Hele mooie goede compositie. De kop valt precies in de gulde snede. Complimenten.

113 Ankie1; Vrouw blijkt collega van Ankie in Bangla Desh. Foto is niet helemaal scherp door de lange sluitertijd 1/25. Er was weinig licht.

Ankie 2; Portret van man. Buiten ook met tegenlicht waardoor gezicht iets donker is. De witbalans van gezicht is niet helemaal goed. Verder leuk portret. Behalve dan dat randje….hahaha

122 Marianne 1; Foto van vriend, gemaakt als lowkey foto. Iets te donker. Wel een  mooi portret mooie kop.

Marianne 2; Deze foto is beter, mooie sprankeling in de ogen. Mooie man. Ik hoorde ook sexy.

126 Bea 1; Foto is niet helemaal scherp. Ook te lange sluitertijd. De blik in de ogen is prachtig ook de pose is erg mooi.

Bea 2; Mooie blik weer. De lamp is teveel recht op het gezicht gezet. Je kunt beter licht van opzij laten komen dan krijg je meer diepte in het gezicht. Anders wordt het te flets.

127 Mirjam 1; Prima spontaan portret van een vrouw met een beperking. Heel moeilijk om deze mensen goed te fotograferen. Is goed gelukt.

Mirjam 2; Ook een mooi spontaan portret. De achtergrond en het licht zijn niet helemaal mooi.

129 Ans 1; Man in de sneeuw. Lekker spontaan. Gemaakt in Lapland, gids van de sledehonden tocht. Foto op automaat gemaakt. Handig wanneer er onverwachtse dingen kunnen gebeuren om hem op automaat te zetten.

Ans 2; Thuis gemaakt, een vriendin. De handen en gezicht goed wit en het zwart is goed zwart waardoor de handen los komen van de achtergrond.

131 Mariette 1; Prachtig portret maar hier ook in tegenlicht genomen waardoor gezicht iets blauwig kleurt. Dit kun je in de nabewerking verbeteren met bijstellen van je witbalans. Maar beter niet in felle zonlicht fotograferen.

Mariette 2; Bij deze foto is het licht beter de achtergrond is mooi donker. Licht van voren geeft iets plat profiel. Ogen zijn mooi scherp. Grijze pijpje links kun je weghalen en paar kleine witte vlekjes op de kin.

132 Kitty 1; Dromerig portretje. Mooie natuurlijke blik. Prachtig met de natuurlijke achtergrond. Die misschien iets vager had gemogen.

Kitty 2; Licht mooi schuin van voren, goede huidskleur. Beetje rommelige achtergrond.

137 Frans 1; Prachtig portret van een poes, alles heel scherp. Weinig op of aanmerkingen.

Frans 2; Hier is ook weer tegenlicht waardoor het kopje wat donkerder is.

138 Bernadet 1; Mooie kop. De jongen heeft een mooie uitstraling. Mooi natuurlijk licht. Achtergrond is rommelig. Doordat het twee verschillende helften zijn. Beter kiezen wat je achtergrond is. Of het gordijn of de muur.

Bernadet 2; Mooi portret, mooie blik. De bril is een beetje onduidelijk wat e mee bedoeld wordt. De achtergrond is druk. Geen gebladerte op de achtergrond.

139 Germa 1; Bij de uitsnede van portretten mag een stukje van het voorhoofd af. Maar bij deze man wordt je toch nieuwsgierig wat hij op zijn hoofd heeft dus zou je zijn hoofd beter helemaal erop kunnen zetten. Er is een beetje vervorming door de groothoeklens. Soms is het beter met je model te onderhandelen als het kan om een betere achtergrond of positie te verkrijgen.

Germa 2; Supergave foto. Mooie achtergrond, vertelt verhaal. Aan de rechterkant gebeurt niet zoveel. Wanneer je dat eraf haalt, komt de man met de vogel in de gulde snede en kijkt het beter.

Germa 3; Mensen zijn van boven af gefotografeerd dat geeft een overheersend gevoel. Beter is dan door de knieën te gaan. Een andere uitsnede geeft ook een beter effect.

Door een fout waren de foto’s van Saskia niet vertoond. Zij krijgt van Nico alsnog een bespreking en haar foto’s van een paard en haar kleinkind komen op de website hieronder zodat toch iedereen ze kan zien.

De top 5 in willekeurige volgorde;  Carla, zelfportret met 2 vrouwen, Herman het studioportret vanwege de mooie belichting, Bart het zelfportret in Doel, Sylvia de vogel, een perfecte foto en Kitty het natuurlijke meisje.

De winnaar van de Thema’s van 2020 is Bart. Hij is 4x in de top 5 gekomen. Gefeliciteerd.

Sylvia bedankt Nico voor zijn inzet en geeft hem een kerstkrans. Om de lockdown door te komen krijgt ieder lid een fles wijn mee naar huis en wensen we elkaar goede feestdagen (de afwezigen krijgen dat alsnog).

Met het wijntje kunnen we 4 januari tijdens de ZOOM met elkaar proosten op een beter 2021.

Saskia foto1

Saskia foto 2

  Kitty   Sylvia    Bart  Herman Carla