Werken met een Big Stopper (10 stops)

Voor wie met een grijsfilter werkt en met de BIG-stopper van 10 stops. Zie hieronder een tabel met omgerekende sluitertijden.

big-stopper-sluitertijden

Werkwijze:

Bepaal je compositie (zonder filter) en maak een normaal belichte foto. Indien je niet in manueel (M stand) fotografeert, noteer dan nu je ISO, Diafragma en Sluitertijd. Bijvoorbeeld ISO 100, F11, 1/30. Probeer te werken met een zo laag mogelijke ISO (50/100/200) waarde en zet je ruisonderdrukking uit. Sommige camera’s kunnen in het menu de “Ruisonderdrukking lange sluitertijd” aan/uit zetten. Zet die uit, je verkort de schrijftijd naar je geheugenkaart aanzienlijk hiermee!
Zet de camera op M en vul de waarden in (ISO 100, F11, 1/30). Lees de tabel af. (voorbeeld 1/30 –> 30s)  en pas de sluitertijd aan.

Indien je geen langere sluitertijd kan instellen dan 30 sec, zet dan je camera op “Bulb”.

Schuif het filter/bigstopper erop. Eventueel ook een afsluitdopje voor je zoeker en druk af! Bekijk vervolgens je foto en controleer je belichting en pas daar je sluitertijd eventueel op aan. De foto moet nabewerkt worden met een bewerkingsprogramma, de filters geven vaak een blauw-zweem.

Foto zonder grijsfilter

DSC_7054

Foto met de big stopper ( 10 stops)

DSC_7051

Zelfde foto, omgezet naar zwart-wit

DSC_7051A