Verslag clubavond Argentum 2 maart 2020

Wim: Rita Reijs

Ingrid: Drents Museum

Iris: Sneeuwklokjes

Sylvia: Skater

Liesbeth: zoontje in de ballenbak

Verslag clubavond 2 maart 2020

Eerst de mededelingen.

De jaarvergadering is verschoven van 16 maart 2020 naar 20 april 2020.
Op de clubavond van 16 maart 2020 is het programma als volgt:
Voor de pauze Hoe bewerk je een foto in Photoshop of ander bewerkingsprogramma. Neem een foto mee op USB waarvan jij vindt dat hij bewerkt kan worden en vertel op de club wat je er mee wilt bereiken. Na de pauze een uitleg over flitsen door Bart op verzoek van Mirjam. (zie ook separate mail)

Graag opgeven bij Bart of je op 16 maart 2020 je laptop mee kan nemen met een fotoprogramma erop. Er kunnen dan groepjes worden gemaakt die met een meegebrachte foto aan de slag gaan.

Deze avond was niet in onze vertrouwde omgeving maar in het Museum in Hilversum. Om 19 uur verzamelen bij het museum en het eerste half uur heel gezellig met een kopje koffie, thee of glas water met elkaar bijkletsen.
Om 19.30 uur kregen we een welkomstwoord van Veronique en daarna heeft zij ons een rondleiding door het museum gegeven. Op het moment hangt daar de
Zilveren Camera. Deze expositie is altijd het eerst in Hilversum te zien en gaat daarna op reis. Deze keer heeft Eddy Wessels de Camera weer gewonnen met prachtige foto’s over ontheemde mensen en mooi in zwart/wit. Veronique heeft ons met een groot deel van de expositie kennis laten maken en met elkaar hebben we de foto’s bekeken en besproken. Na nog wat met elkaar te hebben gedronken was het tweede deel van de avond aan de beurt.

Vijf leden van de club nl. Sylvia, Ingrid, Wim, Liesbeth en Iris hadden foto’s ingeleverd voor de rubriek In The Picture. Zij moesten eigen werk presenteren en laten zien “wie je bent “.

Sylvia beet de spits af en had foto’s van sport (skaten). De sportfoto’s waren prachtig in zwart/wit, de vogelfoto’s in kleur. De sportfoto’s waren een serie en erg mooi. Wit figuur stak prachtig af tegen donkere achtergrond en de loshangende skater was ook goed geschoten. Sylvia wil zich vooral toeleggen op vogels maar dan wel met een donkere achtergrond. Een heel moeilijke opdracht voor je zelf zegt Veronique want je kunt niets in scène zetten als je vanuit een vogelhut fotografeert. Alle vogelfoto’s waren mooi en er was veel variatie.

Ingrid had verschillende foto’s meegenomen. Onder anderen trappenhuis in museum Fundatie, brug in Parijs, reflectie van tl buizen, trap en museum in Assen, lijnen en vormen van gebouwen in Noorwegen. Over de foto met tl-buizen is langer gepraat. Wel of niet recht zetten? Wat gaat er dan verloren? Blijft de foto dan nog spannend. Ingrid vindt de foto zo mooi en gaat hem niet rechtzetten heb ik begrepen. Als je de onderbalk recht zet dan gaat het gebouw links ook recht staan en dan is deze aparte foto een gewone foto geworden. De lichte lucht achter de laatste foto van een museum vond Veronique erg mooi, in veel gevallen is een lichte lucht geen goede optie.

Wim fotografeert van alles maar muziekartiesten fotograferen vindt hij toch het mooiste. Een foto van een zangeres van voren gefotografeerd zodat de beweging minimaal blijft. Ook heel leuk vond ik de foto van Rita Reijs, toch Lady of Jazz. Prachtig al die lichte tinten en een heel mooi standpunt. Gebouw en brug in HDR. Dat is 3 foto’s nemen bv in bracketing en thuis op de pc samenvoegen tot een HDR-foto.
Wim doet dit in een speciaal programma maar in Photoshop kan het ook. Hij heeft beloofd om een mailtje naar Marianne te sturen waar alles op de pc te vinden is. Foto’s in HDR zijn altijd wat sterker van contrast en geven wat extra drama. Op de website onder leden staat een artikel over HDR-fotografie. Nog straatfotografie in Vondelpark, jammer dat zittend manneke vastzat aan de lopende jongedame en tot slot een Boeienkoning met publiek ietwat onscherp gehouden, dat vond ik persoonlijk wel mooi.

Liesbeth had een serie foto’s meegenomen van haar zoontje die binnenkort een jaar wordt. Zij had verschillende momenten van zijn eerste jaar op de foto gezet. Kleurige foto in ballenbak, eerste foto van thuiskomen heb ik begrepen, eerste tandjes met veel kwijl, in bad en dansend in de box en op de schommel. Je eigen kind fotograferen is lastig zegt Veronique. Je kunt er eigenlijk niet goed afstand van nemen. Alle foto’s waren in kleur. Bij sommige foto’s was de huidskleur niet helemaal goed. Misschien nog even iets aan doen met een fotoprogramma. Het waren allemaal heel vrolijke foto’s maar dat komt zegt Liesbeth omdat hij altijd lacht. Toch ook eens wat anders naar je eigen kind kijken bv. naar wat details zoals de foto met de tandjes alleen het gezichtje. Ik zelf had het mooier gevonden als ze in de juiste volgorde waren getoond vanaf geboorte tot groter worden. Weet niet of Liesbeth weet hoe je dat moet nummeren anders even vragen op de club.

Iris tot slot. Haar voorkeur gaat uit naar dieren en natuur en dan ook macro.
Er waren paddenstoelen, een rups op hand, een paddenstoel rood met witte stippen, sneeuwklokjes, rode keverachtige beestjes op groene achtergrond en een salamander. De paddenstoelen maakt je fantasie los en was fijn van kleur vond Veronique. De rups op de hand misschien ander standpunt zodat de hand niet zo duidelijk zichtbaar is. Iris neemt graag de paddenstoelen van onderaf zodat de lamellen ook zichtbaar zijn. Jammer dat aan de rechterkant een stukje weg was. Van de sneeuwklokjes wordt meestal een foto gemaakt van een klokje met een wazige achtergrond. Op deze foto waren de voorste wazig en de achtste scherp. Iris vertelde dat zij haar camera gewoon naar onder had laten hangen en zo de foto’s had genomen. Wij hebben dat een paar clubavonden geleden ook gezien bij de presentatie van Loes Belovics. De foto met rode keverachtige beestjes was een mooie foto vooral toen Veronique hem had gekanteld zodat de beestjes rechts onderaan waren. De salamander was wat minder maar het verhaal erbij was mooi.

Na Veronique bedankt te hebben voor de prachtige avond ging iedereen weer huiswaarts. Het was een fijne en leerzame rondleiding en ook In the Picture was leerzaam, interessant om te horen wat je mede clubleden beweegt.

Nono