Lustrum Excursie naar Broek op Langendijk.

Omdat we dit jaar 50 jaar bestaan is er een bijzondere Lustrum excursie georganiseerd door Carla en Rob. We zijn een bezoek gaan brengen aan het Veilingmuseum in Broek op Langedijk. Nadat we bij de Schakel verdeeld waren over de auto’s reden we naar het museum. We waren met 15 deelnemers.

De ontvangst was met koffie en een Broekerbol. Dat smaakte goed. We kregen even de tijd om rond te kijken in de tuin en in het gebouw. Om 12.00 uur vertrokken we met Kapitein Maarten per rondvaartboot voor een tochtje in het duizend eilanden gebied. Hij vertelde ons over de geschiedenis van dit gebied. De beroepstuinders zijn volledig verdwenen en vervangen door hobbytuinders en toeristen. Na de rondvaart werden we naar het veilinggebouw gebracht. Daar werd door de veilingmeester verteld hoe het er aan toe ging op de groenteveiling. Daarna mochten wij als “handelaren” ook bieden op groenten. Dat viel nog niet mee daar er weinig mensen cash geld bij zich hadden want je moest direct betalen voor de gekochte groenten. Het was een leuk spel. Sylvia kreeg de titel Meesterhandelaar omdat ze de wijzer precies op de 30 wist te stoppen .

De mensen van het museum hadden speciaal voor Ankie, die jarig was die dag, de feestmutsen en de slingers tevoorschijn gehaald. Dus bij de lunch zat de stemming er goed in. De lunch was goed verzorgd. Na de lunch kwam Jan ons halen voor een rondleiding door het museum. Hij heeft ons anderhalf uur vermaakt met enthousiaste verhalen over de geschiedenis van dit gebied. Uit eigen ervaring vertelde hij over het harde en armoedige leven in die tijd. Zijn verhalen waren doorspekt met een plaatselijk dialect wat het geheel ook grappig maakte.

Natuurlijk hebben we ook gefotografeerd. Maar de verhalen van Jan hebben op mij toch wel indruk gemaakt. Evenals het systeem van veilen, doordraaien en het vernietigen van de doorgedraaide groenten. Museum BroekerVeiling is niet zomaar een museum. In Broek op Langedijk vind je de oudste veiling ter wereld. Hier is het veilen bij afslag ontstaan. Dit was in 1887. Bijzonder: deze manier van veilen wordt nu bij alle grote veilingen toegepast.