21 januari 2019

Programma deze avond:

  • Bespreking van thema 1 . Zwart – Wit door Nico Brons

Na de nodige mededelingen opende Nico zijn bespreking met het vertonen van wat eigen werk. Hij is een veelzijdig en creatief fotograaf.

Daarna werden onze foto’s besproken. Dit gebeurde op een positieve en ook vermakende manier. Zowel de technische aspecten van het fotograferen als van de nabewerking werden goed belicht.

Een aantal adviezen die hij gaf. Bekijk je te fotograferen object van meerdere kanten, ga door de knieën neem tijd om het te bekijken. Fotografeer in kleur en in RAW. Zet het in de nabewerking om in zwart wit. Er is dan veel meer uit de foto te halen omdat iedere kleur zijn eigen grijstint heeft en je die per kleur kunt bewerken. Let ook eens op de verhoudingen van de maat foto. Met een aanpassing naar bijvoorbeeld 16/9 krijg je een filmisch beeld. Besteed aandacht aan de nabewerking.

Een zwart wit foto moet wel echt een zwart en een wit vlak bevatten.

De bespreking was zeer de moeite waard. 18 februari komt Nico meer laten zien van zijn eigen werk en een presentatie houden over smartphone fotografie.

De top 6 door Nico samengesteld.

Nico stuurde mij zijn eindconclusie;

Ik had nog een kleine conclusie na het bekijken van deze eerste sessie: Wat ik als algemeen beeld over houd is dat ik “inhoudelijke” fotografie een beetje mis. Dat wil zeggen foto’s met een boodschap, een visie, emotie.

Men gaat heel gauw voor de esthetische foto, waar overigens niks mis mee is, begrijp mij niet verkeerd. Ook mis ik de finishing touch qua afwerking. Met een aantal kleine ingrepen til je de foto net weer naar een hoger niveau.. Foto’s van mensen en echte portretten zouden er ook wat meer mogen zijn.

Er is leuk werk aan de winkel voor iedereen. Schuw het experiment niet door eens lekker af te wijken van fotografie “regeltjes”