7 januari 2019

Programma deze avond

RODE DRAAD

Hier een uitleg over de “Rode Draad “

Een lid van de fotoclub is beheerder van de Rode Draad. Een van de leden begint met het insturen van een foto naar de beheerder. Deze foto stuurt de beheerder naar een willekeurig lid. Die gaat de foto bekijken en zoekt een foto uit die associeert met de eerste foto, bv. In kleur of onderwerp of iets anders. Hij geeft commentaar en reden op en de foto wordt ook naar de beheerder gestuurd.

De tweede foto wordt door de beheerder naar een ander lid van de fotoclub gestuurd en die zoekt een derde foto uit en geeft commentaar en reden op en stuurt naar de beheerder. Dit fotolid ziet dus alleen de tweede foto.

De derde foto gaat naar een ander lid etc etc. Op deze wijze krijg je een reeks foto’s bij elkaar die zonder commentaar kant nog wal raken. Heel leuk om later in de laatste maand van het fotojaar op de fotoclubavond te gaan bekijken, uiteraard met commentaar. De rode draad is nu op de eerste clubavond van het jaar bekeken. 

De eerste foto aangeleverd aan de beheerder. Dorp in verval. 

 Commentaar: Geen. Donkere foto. Misschien wil hij het verval niet zien. Vandaar de duisternis. 

Commentaar: Foto gemaakt in het donker bij een straatlantaarn met klassieke invoerende lijn. Is sfeervol door natte straten en een beetje mistig. Het poortje aan het einde sluit het mooi af. Foto lijkt zwart wit.  Deze nijlpaarden voelen zich ook lekker thuis in nattigheid. 

Commentaar: De nijlpaarden komen letterlijk en figuurlijk in hun volle breedte tot hun recht. Centrale compositie met veel horizontale en diagonale  lijnen. De belichting is egaal met bijna geen schaduwwerking. Een oud vracht-zeilschip 1901 uit het water voor technische inspectie voelt zich  in het water in haar element. Groot en log kan zij grote snelheden ontwikkelen. 

Commentaar: Het schip is duidelijk in onderhoud/reparatie. Kleuren blauw, grijs en wit. Horizontale en verticale lijnen en een paar ronde. Mijn rode draad in mijn foto is ook werkzaamheden maar er zijn geen mensen aanwezig. Hoofdkleur lichtbeige naar donkerbeige/geel.  

Commentaar: Alweer werkzaamheden, waarschijnlijk iets voor riolen, gas of glasvezels. Werkzaamheden ingesloten door huizen. Vrij vlak van kleur, het groen springt er uit met het rood/wit van het lint. Deze stapels stenen in mijn foto geven aan dat binnenkort de bestrating gaat gebeuren.  Maar ook op deze foto heeft met werken  te maken. 

Commentaar: Geen. Wel weer werkzaamheden. 

Commentaar: Alweer  werkzaamheden met hijskraan op ponton, waarschijnlijk aan beschoeiing.  De arm van de hijskraan vormt een soort driehoek iets uit het midden. Meest opvallende kleuren geel, blauw en roodbruin. Deze kleuren laat ik ook in mijn vervolgfoto zien. Mijn foto overduidelijk voorzetting van werkzaamheden.

Commentaar: Ik zie een baggerboot die zand oppompt voor een strand. De hoofdkleuren zijn blauw en geel vandaar dat mijn vervolg foto is strand en water, in dit geval ijs en de kleur blauw en geel. Eerst dacht ik aan strand met windschermen geel en blauw maar helaas het is winter. 

Commentaar: Ik zie een verlaten kleurrijk speeltuintje met in de verte water. Mijn foto een meisje dat thuis speelt met haar smartphone. Ze is de speeltuin ontgroeid, dit is nu haar speelobject. De speeltuin blijft leeg achter. Interesses veranderen. Buiten heeft plaats gemaakt voor binnen. 

Commentaar: Mooie foto van dit spelende meisje, vredig, mooi licht, goede compositie. Een hedendaagse foto. Vroeger ging dat anders.Je pakte de telefoon om een heerlijk  gesprek te hebben. Je kon niet lekker in de tuin gaan zitten. Ik miste de voeten van het meisje vandaar deze met keihard zonlicht op de rode schoenen.  Voet en onderbeen centraal op de foto. Deze foto is dus een illusie, alleen binnen telefoneren want daar zat de aansluiting. 

Commentaar: Een foto met een zomers karakter waar de maakster een been in beeld brengt al telefonerend. Zachte kleuren met grillige planten-vormen. Ook mijn foto een zomers karakter bij een grillige boom met hand in beeld die zonnebril vast houdt. Kleuren zijn behoudend.  Bewerkt met photomatix tot Contrast Optimizer. 

Commentaar. Het scherpte punt van de foto is de zonnebril en een stuk van de boom waar vroeger een tak was. De kleur van de zonnebril breekt de rust van de natuur af maar past in de compositie omdat de zonnebril parallel is met de boom. De hoofdrol in de foto is de zonnebril? Mijn foto is mijn idee dat de maker met slecht weer liever thuis blijft om te lezen. 

Commentaar: De foto laat veel leegten zien. Het is een koude dag want de ramen zijn nat en er ligt aan wolletje. Het is een verhalende foto. Mijn foto. Na het kopje koffie denk ik dat de maker achter de laptop gaat zitten om op een natte dag foto’s te bewerken. Mijn foto is ook een verhalende foto. 

Commentaar: Fotosessie staat op de monitor voor bewerking in Lightroom en zij zijn tot mijn verbazing allemaal gemerkt als keuze waar ik een selectie van de opnamen zou hebben gemaakt. Foto’s gemaakt met Nikon, af te lezen in de extinctie op rechter deel van het scherm. Ik denk vakantiefoto’s? Mijn interpretatie een meer compacte foto.

Commentaar: Een ouderwets Hollands tafereel. Molens om water weg te pompen staan in diagonale lijn in mooi waterrijk landschap, statisch beeld. Dan hier windturbines om energie op te wekken uit de 20ste eeuw in een volkomen onnatuurlijke omgeving veel beton. De wieken zijn in beweging. 

Commentaar: Mooie lijnen in een wijds landschap met wat groen op achtergrond. Goede compositie, mooie dag, beetje wind (rimpels in water). Toch een echt Hollands plaatje. Mijn foto tegenovergesteld. Geen wijds landschap, een snelweg, niets groens maar grote borden en een woud van electriciteitsmasten. Dit is ook Nederland.

Commentaar: Veel beeldelementen, veel details, veel te zien. Horizontale lijnen bv. de weg, de draagbalk etc. Verticale lijnen bv. palen, hoogspanningsmasten etc. Kromme lijnen bv. de weg. Sterke tegenstelling bv. asfalt, staal, groenstrook etc. Mijn foto heeft als onderwerp auto’s, auto’s, auto’s. Betreft een mini model auto “Rode Etype Jaguer” Groot 6,5 x 2,5 cm groot. Studio opname met speciaal voorzet lensje. In Photoshop verder geconstrueerd.