Verslag clubavond 21 oktober 2019

Nico Brons besprak ons 3e thema, onderwerp “Typisch Nederlands”

Aantal leden aanwezig 19,
4 kijkers en 1 voor de tweede keer.

Mededeling:

Zaterdag 26 oktober 2019 excursie naar de Kemphaan in Almere.
Als je mee gaat aanmelden bij Carla of Rob.

Bij foto met stilleven met invallend licht kregen we de raad om een wit laken voor het raam te spannen, vastgezet met bv. Plakband. Je krijg dan mooi diffuus licht en is ook goed te gebruiken bij portretfotografie. Laat het licht ook eens van de zijkant komen dan komen er mooie schaduwen op de foto. Zo kan je zonder flits werken.

Iets Hollands meenemen op reis vond ik heel leuk gevonden. Kan je een mooie serie van maken. Maar volgens Nico kon je dat met meerdere foto’s.

Tijdens de bespreking kregen we verschillende raadgevingen om fijn te fotograferen.

Heb geduld, blijf kijken, verplaats je zelf en kom eventueel terug.

Maak je foto eens door de knieën, liggend of fototoestel op de grond. Foto wordt vaak spannender en/of dramatischer .

Experimenteer eens vaker met scherptediepte dan wordt de foto minder plat. Voor wat meer informatie maak de website open. Klik op leden en vul het wachtwoord in. Hier staat een artikel geplaatst door Bart over creatief met diafragma. De kijkers krijgen dit wachtwoord als ze lid worden.

Het gebruik van grijsfilter houdt enkele stops tegen en kan gebruikt worden om draaiende wieken te fotograferen of watervallen of golven van de zee.
Gebruik een statief en een langere sluitertijd.
Wil je meer weten over sluitertijd en grijsfilter (ND filter, Neutral Density) ga dan op google naar Photofacts Lange Sluitertijd en ga 16 tips voor het fotograferen met een lange sluitertijd open maken. Er staat ook een tabel in met adviestijden.

De app waar je informatie kan vinden over zonsopgang en zonsondergang ect. in de plaats waar je bent of naar toe wilt is: https://photoephemeris.com te vinden via appstore of playstore.

HDR kwam ook nog even ter sprake. Wim had daar een voorbeeld van.
Ook hier kan je wat terugvinden op onze website. Als je leden aanklikt en het wachtwoord invult dan vind je hier een Powerpoint presentatie van een oud-lid Robert en een You Tube Filmpje over HDR fotografie.

Ankie was bezig geweest in een fotoprogramma met een lasso te maken om haar onderwerp op de foto wat zwarter te maken. Misschien moeten we dat nog eens een keertje doornemen.

Ga er eens op uit met slecht weer. Prachtige regen foto’s maken. Ook hier kan je de lange sluitertijd goed toepassen.

Ga ook eens op de website bij Techniek kijken. Daar staan ook een paar artikelen die je wijzer maken.

Het was een zeer leerzame avond die in een gezellige sfeer plaats vond. Er kwamen mooie foto’s voorbij. Fijn was het dat er wat vragen werden gesteld zodat er vanzelf goede raad uit kwam. Nico dus hartelijk bedankt.

Het is een lang verslag geworden maar het was ook een heel interessante avond met heel veel raadgevingen. Ook zijn er weer 5 foto’s uitgekozen die er uitsprongen. Leuk was het dat er foto’s bij waren van twee kijkers van deze avond.