19 november 2018

Programma deze avond

Nacht en Avondfotografie

Met 10 personen en Kees Krick waren wij op 19 november om 19 uur op de hoek van de Reguliersgracht/Keizersgracht in Amsterdam. Het was koud met een frisse wind, maar ook lekker donker met veel stadslicht en een maantje.

De statieven werden uitgeklapt, de camera’s erop geschroefd en toen moesten snel de handschoenen weer aan, om gevoel in de vingers te behouden. Vervolgens was het tijd om de theorie, welke twee weken eerder behandeld was en voor degenen die daarbij niet aanwezig waren zo keurig was samengevat in een hand-out met aanwijzingen voor Canon en Nikon camera’s, in praktijk te brengen.

Kees deed zijn best ons allen te helpen. Hoelang die sluitertijd moet zijn: LANG dus. Zeker 30 seconden en eventueel op BULB. Door de lange sluitertijd, het open diafragma, gecombineerd met een lage ISO, kun je dan mooie foto’s maken, waarop de wolkenluchten in het donker mooi zichtbaar zijn. De boten die langs voeren worden een bundel lichtstrepen, hetgeen ik zelf wel jammer vind. Toch  ook nog eens kijken met een wat hogere ISO en een kortere sluitertijd zodat het toch weer een boot wordt……..De zonnekap was in deze barre winternacht ook nodig: al dat strooilicht van de lantaarn net naast of boven je hoofd is verstorend.

En dan denk je dat je tijdens de lange sluitertijd even rond kunt springen om op te warmen, maar nee, dan waait je statief om!. Dus gewoon ook doodstil blijven staan. Geduld is een goed eigenschap in de fotografie…….

Praten kan wel in de kou: dus overleggen wat je buurvrouw/man doet is goed mogelijk.

We hebben de gracht en bruggen van verschillende hoeken gefotografeerd, lettend op: de maan die door de bomen scheen, de rode lichten achter sommige ramen, de boten die langs voeren en soms ook de rode streep van de achterlichten van auto’s en fietsers.

Zelf heb ik nog een aantal HDR foto’s gemaakt. Het resultaat moet nog blijken. De functie kon automatisch ingesteld worden, alleen moet je wel iedere keer opnieuw drukken: wanneer wordt op het scherm aangegeven.

Toen tenen, vingers en neuzen echt bijna bevroren waren zijn we op het Amstelveld de kroeg ingelopen en daarna comfortabel met de auto weer naar huis gereden.

Het was een leuke en leerzame avond. De uitkomst zien we op 3 decem