Nieuwe Salon: ‘Foto Documentair’

In het pakket aan wedstrijden dat de Fotobond de leden aanbiedt ontbreekt de Documentaire wedstrijd of Salon zo u wil, waarbij we het wedstrijd element eruit te halen, maar uiteindelijk toch proberen door middel van een deskundige jury, de beste series boven te krijgen. Deze willen wij dan exposeren, waar dan de benaming Salon van toepassing is.

Documentaire fotografie documenteert de werkelijkheid. Het is een vorm van fotografie waarin foto’s gemaakt worden om het bestaan van iets vast te leggen als tijdsdocument of als middel om maatschappijkritiek te leveren. Documentaire fotografie wordt zowel door professionele fotografen als door amateurs beoefend. Behalve ter registratie van bestaande infrastructuur en dergelijke kan de fotograaf ook gemotiveerd zijn om te waarschuwen voor bijvoorbeeld ongewilde maatschappelijke veranderingen.

Terwijl fotojournalistiek het laatste nieuws en recente evenementen behandelt, diept documentaire fotografie een specifiek onderwerp uit in een thematische reeks. Wanneer het de bedoeling is om mensen te mobiliseren om sociaal onrecht aan te klagen en maatschappijkritiek te leveren, dan spreekt men van sociale fotografie of sociaaldocumentaire fotografie.

Onze voorgeschiedenis in de documentaire fotografie ligt bij het dialectenfestival waar de Martien Coppensprijs de documentaire wedstrijd was. De Fotobond heeft deze wedstrijd enkele jaren gesubsidieerd maar wil nu  voor haar leden beschikken over een eigen wedstrijd met eigen uitvoering.

Belangrijkste datums zijn:

datum
Inzending start op 01-03-2018
Inzending sluit op 30-04-2018
Jurering 27-05-2018 in Delft (besloten bijeenkomst)
Bespreking 30-06-2018 in Dekker Zoetermeer